събота, 29 март 2008 г.

Щайнмайер иска НАТО да приеме Македония

Нетинфо >> Щайнмайер иска НАТО да приеме Македония

4 коментара:

Yoradna каза...

Защо натиска Гърция за това? Досега я оставиха сама да се бори срещу този очевиден и известен на всички абсурд. Даже се чуваше по македонските медии подкрепа от германски учени и др. от Германия.

Нека направят и те нещо, нека да дадат някакви гаранции, че македонските импретации на историята ще бъдат прекратени. Макар че никой не може да направи това по-добре от самите македонци и времето, т.е. да се види във времето, че те не само обещават, но и го реализират на практика.

Гаранциите, които биха могли да бъдат дадени на общностно ниво е да бъде заявено достатъчно ясно за всички, и за македонците, че това трябва да бъде прекратено.

Аз самата не съм сигурна как е най-добре да се постъпи. И в единия, и в другия случай има рискове и опасности за стабилността, краткосрочни или/и дългосрочни. Все пак би било удар за македонското самочувствие, ако бъдат спрени от това. От друга страна не съм сигурна, че ако не бяха притиснати за името, македонците не биха предпочели да стоят настрани и от NATO и от ЕС като сърбите. Така че в случая членството в NATO да се използва за натиск върху съседите да спрат да изискват придържане към историческите реалности.

Надявам се, че ние българите показваме, че сме изоставили историческия романтизъм и сме признали политическите реалности.

Yoradna каза...

Поправка: не е точно така. Ако се "изчисти" въпросът с македонските исторически интерпретации така, както искат сърбите и македонците, те вероятно не биха се дърпали от всички предагани стъпки за присъединяване към ЕС, а защо не и към НАТО.

Yoradna каза...

И съседите искат изчистване на проблема, но по друг начин, и биха желали македонците и сърбите да осъществят аспирациите си във всяко друго отношение. Така че всички искат изчистване на въпроса. Дали въпросът тук не е кой вид изчистване ще подкрепи общността?

Може ли да има компромис с истината? Ако някой просто съзнателно лъже, той лъже. Какъв компромис може да има между лъжа и истина, когато има достатъчна степен на относителност на относителността (не можах да измисля как иначе да го кажа). Просто не е имало македонска нация след древните македони до 1944-та година, която да е преживяла нещата, за които пише в българската история. Може да има много относителни неща, но това просто е безспорно, нали така?

И ако тази лъжа продължава да се поддържа с враждебни спрямо съседите цели, то значи NATO, респективно ЕС, биха искали да вкарат тази враждебност и да я подкрепят, да я узаконят.

Защо гърците биха се съгласили на това? А питам се защо и ние бихме се съгласии - може би защото като най-пряко засегнати и емоционално въвлечени ни е много трудно да реагираме адекватно и непротиворечиво. И особено като се има предвид колко много VIP в България са в същото положение като македонските политици.

Yoradna каза...

Като казвам "аспирациите във всяко друго отношение" имам предвид позитивните аспирации.