неделя, 11 април 2010 г.

Въпроси около новата Катинска трагедия в Русия

По повод публикация в BGNES News - "Ст. Тафров: 
Голяма част от полския елит е унищожен, както преди 70 г."

Може би по-нататъшното политическо развитие и ориентация на Полша биха подсказали нещо за причините. Но в медийното пространство както обичайно има много манипулации, въздействия върху масовата психика и общественото мнение, както и върху отделни индивиди, и разбира се, големи и влиятелни интереси за прикриване. Предварително е ясно, че ако катастрофата е причинена съзнателно от някого, това едва ли ще се разбере, или поне не докато трагедията не стане далечна история – а тогава може би само ще има различни хипотези, основаващи се на политическия контекст и без факти..., ако има кой да ги прави. 

Ясно е, че няма кой да направи независимо разследване - доколкото все още има страни в Европа, които имат капацитета, доверието и са независими от БигБрадър в някаква степен, те не биха поели инициативата и риска за това... Въобще последното е нереалистично, тъй като картината за разположение на световните сили в масовите представи е доста различна от описаната тук.

Всъщност, вероятно единственият начин да се повярва, че трагедията не е причинена от политическите противници на загиналите и на тяхната политическа линия и най-вече от страна на външни мощни сили е, ако следващите управляващи са пак от техните среди и имат прополска насоченост и непроамериканска, както това бе и досега. Доколко е реалистично да се очаква това обаче?

Тук не говоря за Русия, защото, макар трагедията да се случи в Русия и наистина да има много символизъм, свързан с Катин, осведомените знаят, че Русия отдавна вече е малкия брат на БигБрадър, но за удобство се представя пред общественото мнение като противник и съперник. "Малък брат" въз основа не на територия или "възраст", разбира се.

Тук има и други въпроси.
  • Защо наистина в един самолет е пътувал заедно явно целият политически елит, свързан с президента, неговата партия и вероятно до голяма степен с неговата политическа "линия на честта", ако мога да я нарека така, опирайки се на изказване на покойния президент, че поляците не са за мир на всяка цена, а са хора на честта. Тази линия е прополска и може би не точно антиамериканска, а антибигбрадърска. Кой е бил отговорен за това положение, кой е взел решението за това или е можел/трябвало и не се е противопоставил на това? 
  • Всъщност, каква част от политическия елит "на честта" е сред загиналите и каква е оцеляла? 
  • Доколко е било нехайство? - за това, че елитът „на честта“ е пътувал на едно място, а също и, както се пише, самолетът не е бил на нужното техническо ниво.
  • Дали и доколко е имало подвеждане, за да са всички на едно място, и от кого?
  • Доколко е имало съзнателно поемане на риск от покойния президент и спътниците му?
  • Дали не e билo проява - може би прекомерна, на пренебрежение към опасността, демонстриране на жертвоготовност и дори безразсъдство..., каквито в тази трудна политическа ситуация в света несъмнено са нужни, за да бъдеш опозиция на БигБрадър, макар и неявна (не се допуска обществото да види опозиция другаде освен там, където е удобно).
И друга хипотеза: ако не е било подвеждане, а покойните президент и привърженици на "политиката на честта" са решили това съзнателно и са поели този голям риск, дали не е възможно да са искали да обсъдят нещо необезпокоявани от БигБрадърското непрестанно наблюдение и намеса? Все пак трудно ми е да повярвам, че са поели съзнателно точно този риск. Кой би могъл да очаква такава катастрофа да се случи по друга причина, освен по изключително малковероятен малшанс?

Няма коментари: