събота, 26 януари 2008 г.

Бабаджан: ЕС не трябва да бъде "клуб на християните"

Нетинфо >> Бабаджан: ЕС не трябва да бъде "клуб на християните"

2 коментара:

Yoradna каза...
Този коментар бе премахнат от автора.
Yoradna каза...

Това пак ми дава повод да пиша за равнопоставеността между половете. Не съм сигурна дали тук става дума за религия или за тълкуванието й. И не знам точно какво казват основните религии за това как трябва да се държат и обличат мъжете и жените, но мисля, че по принцип много неща, които са написани в "светите" книги не се спазват или се тълкуват по различни начини.

Специално по въпроса за равнопоставеността на половете, според мен това е една основна и много съществена разлика, засягаща фундаментални ценности. Защо ако обществото наистина държи на морала, мъжете също не се ограничават, а ограничават, включително и чрез облеклото, жените си. Не мога да повярвам, че жените избират това доброволно и вярват, че да бъдат ограничавани от мъжете (в този мъжки свят) и неравнопоставени е добро - по същата логика може да се твърди, че народи под тоталитарно управление като севернокорейците например харесват положението си и доброволно го избират.

Каквото и да е биологичното предразположение на мъжете и жените, трябва да има справедливост. Защо и турските мъже не се облекат като някогашните турци, с фесове или дори с чалми и т.н., и не отидат в някоя европейска страна да видят как ще се чувстват. Те се обличат и чувстват като европейци в Европа, а жените им? И това е само външната страна на нещата. А за по-същественото вече писах по-горе.