петък, 24 април 2009 г.

Справедлива търговия

rfi.bg >> Справедлива търговия

В България се увеличава броя на потребителите, които са загрижени какво купуват, малцина обаче знаят какво е fair trade. Хората, които съзнателно държат да подкрепят идеята за справедлива търговия, се интересуват от произхода на стоката.

Затова тези, които влизат в биомагазина на столичния площад "Журналист", знаят, че пазаруват стоки, които са произведени така, че да бъде запазена околната среда. Fair trade продукт не означава непременно биопродукт. Голяма част от продуктите обаче се отглеждат в екологично чисти райони, така че са сертифицирани и като био. Магазинът предлага традиционни за справедливата търговия продукти като чай, кафе, какао, захар, подправки, ориз и ядки. Повечето от стоките, които са fair trade, са произведени в страни от Третия свят.

В България Асоциация “Интегра” е първата българска компания, която се сертифицира към световната асоциация Fair Trade. Тя основно се занимава с внос на такива стоки у нас. Единственото място, където продуктите се продават добре без никаква реклама, е веригата магазини “Елемаг”.

Повечето български търговци не са запознати какво е справедлива търговия. Големите кофи шопове по света използват кафе fair trade, но у нас засега се въздържат. Кафето се купува основно от компанията Шел за консумация от служителите в офисите й.

Прави впечатление по-високата цена на продуктите. Тя е такава при всички стоки, които участват в справедливата търговия. И се формира като се избягва надценката на посредниците като по-висок процент от цената отива у производителите.

Справедливата цена покрива разходите за производство, опаковане, транспорт, сертификация, реклама, данъци, включва и печалба, както всяка друга цена. Неслучайно знакът на справедливата търговия изобразява две докосващи се длани, които символизират човешкия труд и солидарността на купувача. Знакът може да се види в първия у нас магазин за fair trade край НДК, открит през 2005 година.

В магазина на Интегра "Ten senses" първите български стоки са сувенири, изработени от самотни и многодетни майки. Асоциацията се занивава с обучението на жените в предприемачески умения.

Любомир Бояджиев Мануела Манлихерова

Няма коментари: