сряда, 22 април 2009 г.

Водещите на "Мюзи Айдъл" или лъжицата катран в кацата с мед

Много зле я свършиха снощи! И заради негативните коментари, някои от които изключително (национално) нихилистични и заради обръщането на един замислен като позитивен вот в негативен.

Защо трябва изобщо да поставят въпроса "Кой не трябва да остане?", след като всъщност се касае за това кой ще събере повече позитивни гласове, за да остане? Жалко, че защитниците им се връзват. Това все пак не е "Сблъсък", а музикално предаване. Има си правила в тая работа, а двамата водещи или не ги знаят, или не желаят да ги спазват.

А жестът към Саня в началото от страна на Андрей беше слабо казано възмутителен! Беше си направо физическа и сексуална агресия. Комплекси ли избива, иска да я унижи? Водещият/те си имат достатъчно достойнства и дори Саня понякога също да е била негативна към тях или да е подценявала и добри страни на предаването - което не е за чудене, имайки предвид с каква агресия трябва да се справя всеки път -, нека се държат като образовани мъже, по-образовани и повече късметлии в живота от Марин и Мустафа.

Самият Марин изглежда започна да лъже твърде много пред камерата и защото се чувства недостатъчно уважаван - това прилича на вид протест срещу незачитане на човешкото му достойнство.

Къде е СЕМ? Къде са правозащитните организации и организациите за защита на жените? Това бе сексуално насилие срещу Саня, в случая физическо (този жест), а както се видя и вербално срещу останалите жени-участнички в предаването. Никаква реакция от никого!

Ако някой от самата телевизия или извън нея беше реагирал по-рано, снощи нямаше да наблюдаваме това. А ако не се реагира сега, каква ескалация можем да очакваме? Дори ако вземем предвид темперамента на двамата и особено на Андрей, който предполага полюси в настроенията и оттук - в поведението, респективно в работата му, която всички виждаме. Трябва ли да чакаме да видим докъде може да стигне Андрей в негативната фаза на настроенията си?

Лицемерно е да се защитава Вики от преживяното и заедно с това да се държат така със Саня, а и с останалите участнички. Саня според мен спокойно може да ги осъди.

Или пък заканите за физическо насилие в това предаване и в други предишни предавания, дори да са на шега: сега беше от Кали към друг защитник на айдълите, преди - от Фънки към Ясен от "Те" ("Ще ти счупя ръцете" )... И после се чудим на домашното насилие и на това, че младежите се избиват. Явно може да се учат не само от американските филми.

Иначе аз не съм чуждопоклонник, а македонците в предаването неколкократно показаха, че ни възприемат като чужди и се държат един за друг и за своя успех, за разлика от това как ние ги възприемаме. Държат се така, както са ги учили в тяхното общество и са далеч от нашите очаквания за завръщането на блудните синове към корените на дедите им.
Но да не навлизам в детайли за това.

Водещите няма защо да се извиняват непрекъснато, че са простаци, ако не се вижда да се стараят да се държат на ниво. Имат и добри неща: интересни са, енергични са, изглеждат искрени и в повечето случаи не се взимат насериозно, екип са, не са националисти... Но зачеркват всичко добро с агресията в предаването, включително своята вербална агресия спрямо жените, а вече и физическата - не само онази наивна агресия на Мустафа към Саня, която пак те бяха провокирали, но вече и физическата агресия от страна на самите водещи, както се видя снощи.

1 коментар:

Yora каза...

Линк към "Иван и Андрей се млатели в клас. Пясъчник зад мавзолея ги събрал преди 22 г.":
http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2007-11-03&article=209720