четвъртък, 9 юли 2009 г.

Мини автомобилите

rfi.bg >> Мини автомобилите

Малките автомобили се превръщат все повече в наразделна част от градския пейзаж едновременно, заради маневреността им, заради малкото място, което заемат и разбира се, защото харчат много по-малко гориво.

След трудното начало малкият Смарт успя да се наложи в Германия, най-вече в градовете където най-малката кола в Европа намира все повече привърженици.

Със своите 2,50 метра дължина и смелия си дизайн Smart учудва едни и подтиска други, но никой не остава безразличен. За Smart има само две мнения: или го мразите или го обичате. Между двете обикновено стои една пробна обиколка... Основните му противници обикновено никога не са карали Smart и отричането се крепи на впечатлението от външния вид. Smart е създадена специално за градските условия и може да се паркира почти навсякъде, дори напряко на другите коли е консумира малко. Много фирми купуват или взимат на лизинг Smart, за да я изполват за рекламни кампании. Симпатичната малка кола се използва най-вече от хора, които пътуват много и предимно сами, тъй като за тях е безмислено да губят часове в задръстванията и в търсене на място за паркиране с излишно големи автомобили. Производителят Даймлер планира да пусне нова версия на Smart с четири врати и четири места. Новият вариант ще добави известна доза практичност към модела с две места, който спечели доста привърженици през последните година-две. Идеята на Mercedes е малкият им автомобил с четири врати и четири места да се конкурира с бъдещите Audi A1 и BMW Isetta.

В Обединеното кралство Мини-то се е превърнало в истинска легенда и начин на живот. През 2001 година Мини-то претърпя нещо като възраждане след като на британския пазар бе лансирана новата «Ню Мини». Целта бе да се вдъхне нов живот на легендарната кола от 60-те години, която бе идол на битълсите и милиони други британци. Определено може да се каже, че Мини-то съвсем не е кола като останалите, а нещо като личност и дори като известна личност от света на шоу-бизнеса. Всички обаче са съгласни, че новата Мини никога няма да успее да замести класическия си предшественик въпреки че е много добре замислена и изработена. В действителност това, което липса на новата Мини са британските черти и това не е случайно, тъй като освен, че се произвежда в Оксфорд няма нищо друго британско; марката бе закупена от БМВ, двигателят е бразилски, а дизайнът на каросерията е дело на американец от марокански произход.

Тази година Мини Купър празнува 50-тия си рожден ден!

Произвежданите от BMW модели на Мини, включително най-новият MINI ONE, се срещат все по-често по българските улици. Заради поскъпването на бензина и дизела българите започнаха да проявяват интерес към малките автомобили. В периода на най-голямото поскъпване на дизела, в офисите на вносителите на мини коли са постъпвали десетки запитвания за условията на продажба на малките автомобили. Само преди два месеца 11 луксозни мини Купъра бяха откраднати от две столични автокъщи. Тази автокражба се смята за една от най-големите в последно време. Някои оприличават мини колата на блокче шоколад - квадратна, сладка, но с това за тях преимуществата на малката се изчерпват. Мнозина от българските шофьори мъже смятат, че малките коли са предназначени за шофьори жени. Някои са карали такъв автомобил, но не биха си го купили като личен, защото са убедени, че не е рентабилна покупка. Все пак, малките коли намират своите привърженици и сред мъжката половина от шофьорите. Малките коли са по-леки, изискват по-евтина поддръжка. Най-важното предимство на малкия автомобил е по-лесното паркиране в град като София, с лоша инфраструктура и задръстен от автомобили. Изборът на кола, както знаем, винаги е съобразен с начина на живот. Продажбите сочат, че малките автомобили още не могат да се доберат до класацията на 10-те най-продавани в България, в която с най-голям пазарен дял се нареждат френските коли. Малко хора у нас знаят, че с малката кола Мини нейният изобретател Александър Исигонис прави истинска революция обръщайки двигателя на автомобила на 180 градуса, разполага го напречно и заменя задното с предно предаване. Всички, които искат да научат повече за моделите Мини на нашия пазар, могат да получат покана от вносителя Кумор Ауто за пробно шофиране. Необходимо е само да попълнят съответния формуляр. Догодина любителите на джиповете ще могат да се запознаят с новия Мини джип.

Любомир Бояджиев/ Мануела Манлихерова

Няма коментари: