четвъртък, 13 ноември 2008 г.

Големият град: Какви вреди нанася на здравето

netinfo >> Големият град: Какви вреди нанася на здравето

Населението на големите градове живее с около 10 години по-малко, отколкото хората в по-малките населени места, пише Zdrave.bg
12.11.2008

Световната статистика сочи, че населението на големите градове живее с около 10 години по-малко, отколкото хората в по-малките населени места.

Отслабване на имунитета

Една от основните причини за това е отслабването на имунитета. То води до развитие на хронични заболявания и склонност към алергии.

Особено характерно е за жителите на големите промишлени центрове, където има повече производства и твърде много автомобили. На такива места замърсяването на въздуха с вредните газове и отпадъците от производствата е много по-голямо, а поради гъстотата на населението, инфекциите се разпространяват по-бързо.

Според лекарите, най-опасният за имунитета фактор са вредните вещества, с които работи човек или близо до чиито източници живее. Данните сочат, че имунитетът на населението, което живее в радиус от 1 км от център на производство е силно понижен.

Снимка: БГНЕС



Замърсеният въздух също е опасен. В големите градове почти няма екологично чисти места. Дори ако в близост до жилищните райони няма вредни производства, то със сигурност се движат много автомобили. Отделяните от тях газове оказват не по-малко отрицателно влияние на имунната система.

Решение:
За да намалите риска от инфекции, трябва да си правите профилактични ваксини, а по време на епидемия да избягвате местата, където се струпват много хора. Приемайте имуностимулиращи препарати, особено за профилактика на грипа (но само по лекарско предписание!). За витамин С и Е също се смята, че укрепват имунитета.

Постарайте се да обзаведете дома си така, че да избегнете всичко, което повишава риска от алергия: натрупване на прах, пухени възглавници, предмети от естествена вълна. Всички тях можете да замените със синтетични материали.

Недостиг на микроелементи

Втората голяма вреда, която нанася животът в големия град е недостигът на микроелементи. Като следствие от това човек по-бързо се уморява, понижава се способността му да мисли, става по-раздразнителен.

Специалистите смятат, че причината е в недостига на магнезий и желязо. Основният признак за пониженото количество магнезий е повишена чувствителност и нервност. Недостигът на желязо пък се характеризира с влошаване на паметта и промяна в характера.

Изгорелите газове от автомобилите насищат въздух с олово и манган, а оловото пречи на организма да усвоява необходимото количество йод. Наднорменото количество манган пък увеличава риска от болестта на Паркинсон и способства и за недостига на желязо.

Повечето хора в големите градове страдат и от липса на селен, особено важен за възрастта между 42 и 49 г. Състоянието на организма през този период определя в най-голяма степен колко дълъг и "качествен" живот ще има човек оттук нататък.

Липсата на цинк води до повишаване на риска от алкохолизъм (с помощта на този минерал се извършва утилизацията на алкохола в безопасни продукти).

Решение:
За да избегнете недостига на:

- магнезий - включете в менюто си натурален шоколад, какао, различни ядки, портокали.
- цинк - яжте пшеничени кълнове, семена, фъстъци, яйца, хайвер. Най-много цинк има в стридите. Можете да приемате и добавки, съдържащи цинк: цинков сулфат, цинков аспаргинат.
- селен - не забравяйте за броколито, царевицата и ръжения хляб.
- желязо - употребявайте повече месо и черен дроб. Хлябът и хлебните изделия, както и млякото и яйцата, влошават усвояването на желязото.

Психологическо напрежение

Третата вреда, застрашаваща здравето на жителите на големите градове, е психологическото напрежение. Неговите най-чести прояви са резките промени в настроението, агресивността и умората от общуването.

Психолозите подчертават, че жителите на големите градове общуват по различен начин от тези в малките населени места, където всеки човек има своята значима роля в "историята" на града или селото, а съседите се познават от няколко поколения.

За разлика от малките градове и селата, където традициите са особено на почит, правилата и нормите на живот в големия град са до толкова разнообразни, че нерядко са неясни. А това често е причина за вътрешни конфликти, нарастване на социалното напрежение и желание да се изолираш от другите.

Всичко това се усложнява и от еволюционния факт, че за човека като биологичен вид всъщност рядко е полезно да открие себеподобни. Неслучайно едрите бозайници си имат свои територии, където живеят по двойки или на семейства. Същото важи и за птиците, които живеят на ята, състоящи се от няколко десетки птици. Дори най-общителните от човекоподобните маймуни също си имат "племена", които ревностно охраняват своите територии от "чужди".

Човекът в големия град трябва постоянно да се бори с този инстинкт, който обаче остава заложен в него от природата - обърнете внимание на хората, които в полупразния автобус винаги предпочитат тези места, където ще са максимално далеч от останалите пътници.

По-често хората са принудени - в транспорта, на работното си място, понякога и у дома си, буквално да бъдат един до друг. Това доказано води до склонност към агресивност, проява на скритите комплекси и общо влошаване на психичното здраве.

Според интересно наблюдение на американски психолози, разглеждането на еднакви елементи (например многоетажни домове с прозорци) предизвиква и у хората и у животните пристъпи на агресия и немотивирана мъка.

Решение:
За да се справите с този проблем, постарайте се и у дома, и на работното си място да си организирате свое лично пространство.

Ходете по-често на изложби, излизайте сред природата, където психиката ще има възможност да си отпочине от градската среда.

Добре е всеки ден да си отделяте по половин час "насаме със себе си" - това е необходимо за психиката на всеки човек.

Здраве.bg

Няма коментари: