петък, 17 юли 2009 г.

Летните супи

rfi.bg >> Летните супи


garlic.hemuz.org

В Испания лятото е немислимо без известното “гаспачо”, което се предлага навсякъде, а начините за приготвянето му са стотици… Най-популярно обаче остава андалуското гаспачо. В Андалусия се познава, че лятото е настъпило, когато в менюто на ресторантите се появи гаспачо. В южна Испания тази супа представлява много повече от обикновено ястие, това е истински символ на средиземноморската култура и начин на живот… За приготвянето на гаспачо е необходимо да смесите чесън, домати, краставици, чушки, хляб, лук, малко оцет, сол и студена вода, без да се забравя и малко зехтин. Неслучайно, в разоговорния език гаспачо означава смес, объркване… В някои области доматите се заместват с бадеми като се добавят стафиди, яйца и дори заешки дроб… Както и да се приготвя обаче гаспачото представлява незаменим източник на витамини и хранителни вещества.

В страна като Германия, където се консумира супа през цялата година няма нищо странно в това, че интересите на течното ястие се представляват и защитават от… официална институция, носеща името Германски институт за супата, чиято цел е да събира цялата информация за този тип ястие. Ако се съберат домашно приготвените и готовите супи се оказва, че германците изяждат средно по около сто супи годишно. В отделните провинции се срещат най-разнообразни типично местни супи. В Хамбург например, супата от говежда опашка се е превърнала в истински култ; най-автентичните рецепти за супа обаче се пазят в Бавария, където се усеща силното влияние на италианската и австрийската кухня. В същото време, класическа за цялата страна си остава световноизвестната картофена супа. Наскоро публикуван научен труд върху тази тема показва, че супата доставя чувството за майчина нежност…

Най-типичното ирландско ястие се нарича “стю” и се приготвя традиционно от овче месо, картофи, магданоз, сол и пипер. Често се добавят и моркови, но именно лекотата, с която се приготвя е превърнала стю в най-популярното ирландско блюдо. През последните години, тази супа преживява истинска еволюция, а по заведенията и в домашна обстановка се предлагат стю с всички видове месо, дори и с риба. Трудно е да се обясни внезапния бум в популярността на тази супа, но тъй като страната се модернизира с бързи темпове, същото става и с традиционната кухня.

Тараторът е класическата българска лятна супа. Има невероятно освежаващо действие, когато се консумира студен. Освен това утолява жаждата в лятната жега. Тараторът понякога замества салатата. Някои обаче обичат да го консумират редом с основното ястие. Името на ястието за първи път се споменава в речника на Найден Геров. Самата дума "таратор" е заемка от персийски и турски и означава студено ядене от мляко и краставици. Тараторът и днес се прави от кисело мляко, но може да се приготви и без мляко. Съществува вариант само с оцет и вода, както и т.нар сух таратор, който се прави без вода, само с кисело мляко, добре изцедено. Такъв таратор много прилича на гръцката салата “Дзандзики” или на популярната салата “Снежанка”. Вместо краставици мнозина експериментират с моркови, маруля, коприва. Така, тараторът вече е студена супа от кисело мляко с различни зеленчуци.

Майсторите готвачи също проявяват своето въображение по отношение на таратора...

Любомир Бояджиев Мануела Манлихерова

Няма коментари: