петък, 17 юли 2009 г.

Имам идея, търся инвеститор

Money.bg >> Имам идея, търся инвеститор

Автор: Георги Вулов

Нова платформа за предприемачи пусна Българската мрежа на бизнес ангелите (БМБА). Чрез новата система бизнесмените или хората с идея и усет за правене на бизнесн могат да открият своите бъдещи ментори и дялови инвеститори за проектите, съобщават от неправителствената организация.

Всичко е събрано на едно място. На сайта на БМБА са представени накратко най-важните стъпки, които трябва да познават собствениците на малък бизнес, за да открият своя инвеститор сред кръга на членуващите бизнес ангели в българската мрежа. След като се появи конкретна бизнес идея, предприемачът трябва да реши дали ангелите-инвеститори са подходяща алтернатива за финансиране на проекта.

Това са състоятелни физически лица, които осигуряват финансиране и менторство, срещу дял в перспективни компании, дори в идейна фаза. За да открие инвеститор, предприемачът трябва да потърси съдействието на БМБА, която ще разпространи проекта му сред нейните инвеститори. Когато е налице интерес, се преминава към втори етап - срещи, презентации и преговори, като се обсъждат конкретните параметри на сделката между бъдещите партньори.

На практика е достатъчно всеки, който има подходяща идея, първо да представи своето предложение пред мрежата, за да открие своя бъдещ партньор в бизнеса. Именно за да улесни обработката и подаването на проекти, БМБА създаде специална Платформа на предприемача. Чрез тази нова система всеки, който търси капитал за създаване на нова фирма или развитие на съществуващ бизнес, може да представи онлайн своя проект до всички инвеститори в мрежата на близнес ангелите. Регистрацията отнема до час, а одобрение се получава в рамките на 48 часа.

В Европа няма друга межа, която разполага с подобно интегрирано локализирано решение, въпреки че броят на организациите надвишава 300, а бизнес ангелите на континента се оценяват на около 75 хил. души.

„Предприемачите и инвеститорите в България получават възможности, каквито не се предоставят дори в най-развитите пазари на неформален рисков капитал. Бизнес ангелите са неформални инвеститори, които взимат решение след като се запознаят лично с предприемача. Предизвикателството бе да се възползваме от възможностите на технологиите без да нарушаваме този принцип. Сега началното представяне на проектите е значително по-лесно", заяви Борислав Бориславов, управляващ партньор в БМБА.

По данни на Европейската асоциация на мрежите от ангели (EBAN), от 100 подадени към тях предложения, едва 20 достигат до бизнес ангелите, като 20% от тях получават финансиране. Благодарение на новата технология, броят на представените проекти, както и качеството им, реално се увеличават, като така нараства и шансът всеки проект да открие своя инвеститор.

Платформата предоставя значителни нови възможности за предприемачите в България и чужбина. Всеки предприемач може да въведе толкова информация, колкото сам счете за необходимо относно своя проект, като не се изисква предварително представяне на бизнес планове, анализи и документи. Заедно с това, системата позволява пряк контакт със заинтересованите инвеститори, при това без да се разкрива тяхната идентичност, освен ако те не пожелаят това. Всеки проект може да бъде представен на български и английски език, което позволява достигането до чуждестранни инвеститори и осъществяването на международни сделки.

По данни на английската агенция за иновации NESTA, близо 25% от инвеститорите във Великобритания например са склонни да инвестират и зад граница. Достъпът до тях вече е възможен.

За бизнес ангелите, членуващи в мрежата, БМБА разработва и отделна платформа, която ще позволи обмяна на коментари между регистрираните инвеститори, общо рейтингуване, оценка и синдикиране по проекти, като това цялостно ще улесни процеса по подбор и осъществяване на сделки.

2 коментара:

Анонимен каза...

интересно ...

Анонимен каза...

Търся инвеститор. В момента работя в/у проект, който е надежден и дщлгосрочен. Имам собствена рекламна агенция. Ще кажете,че има много такива. да има. В България са регистрирани над 2500 рекламни агенции. Вашата инвестиция няма да е в агенцията, а в отделен продук с рекламна цел. Имам нужния опит за управление на този проект, за подбора на кадри и реализирането му. Печалбата е много добра. Също така този проект се прави два пъти в годината( като начало). Всяка година ще има по-голяма печалба. Сумата за стартиране на този проект е 15 000 лв.
Ако проявявате интерес съм на ваше разположение.
Tel. 0878192031