понеделник, 13 юли 2009 г.

Vesti.bg - Световен доклад: Стегнете се, цивилизацията

Vesti.bg >> Световен доклад: Стегнете се, цивилизацията може да рухне!

2 коментара:

Yoradna каза...

Според мен това което наблюдаваме е провалa на англосаксонския (консуматорски) модел на капитализма. Стигнат е екологичния предел, в който планетата може да се справи с него и последиците от човешката дейност. Нужна е алтернатива, различен модел, ако искаме всички ние, следващите поколения и животът на земята да оцелеем.

Но се случва точно обратното - тоталитарни тенденции и цели от страна на глобалната сила (да бъдат водещи на всяка цена и с всички средства) и най-близките й съюзници. Задушаване на всички различни и желаещи да стоят настрана или извън тоталния контрол.

За това допринася и използването на съвременните ИКТ, заедно с техники за психологическо въздействие. Възможно е ИКТ да се прилагат и за добро, и за зло - подобно на начина, по който най-напред беше приложена силата на атома от американците. Мисля, че току що в България видяхме такова приложение.

Преди повече от 60 години сякаш всичко е свършило с атомните бомбардировки, а освен това е имало съперничеща суперсила.

Според мен точно разнообразието и свободното изпробване, "естественият отбор" на различни социално(включително политико)-икономически модели е начинът за намиране на решение на глобалните проблеми.

Остава да видим кой ще оцелее - планетата или моделът...

Yoradna каза...

Пропуснах, че тоталитаризмът сам по себе си е губеща стратегия, както се видя от бившия Съветски блок.