събота, 10 октомври 2009 г.

Мода по гладуването

rfi.bg >> Мода по гладуването

До скоро постенето и гладуването се свързваха най-вече с религиозните традиции, а понякога и с медицински основания. Напоследък и все по-често се говори за гладуването като елемент на здравословния начин на живот. Прибягването да гладуването е доста разпространено в Германия, откъде се пренася и във Франция, с отделните си течения. Има активно практикуващи гладуването, които изминават пеша по няколкостотин километра годишно без да ядат, за да демонстрират благотворното влияние на гладуването. Тези хора са нарекли похода си „Кръстоносен поход за здравето”. Има и по-малко радикални любители на гладуването, които спират да се хранят в продължение на седмица или две всяка година. Мартин Дестен е водачка на група от гладуващи пешеходци и разказва за смисъла на тази инициатива:

"Ако разместим буквите на думата глад (jeûne) и на залог (enjeu) виждаме, че двете думи си приличат. Истинският залог е в това да отделиш време за тялото си, да се възползваш от това време и да оставиш всички органи в покой, включително и мисленето. Самото ходене активизира движението на кръвта и позволява да не мислим за глада."

Въпреки че не е водеща цел, загубата на тегло все пак става осезаема в рамките на сеансите. Седмичното меню на тази програма включва сеанси с релаксация, разтягане и дори джакузи, приемане на бульони и чайове, но никога повече от 250 кал дневно. Разбира се, до този режим не трябва да прибягват болни хора. Едноседмичната програма с гладуване е ходене пеша струва 535 евро.

Не само в Германия, откъдето тръгва модата по гладуването и ходенето пеша, а и навсякъде другаде, където се практикува, това течение предизвиква притеснения сред медицинските среди. Ксавие Льоверв, научен директор в Националния институт за земеделски изследвания, INRA:

"Сегашното човечество на Земята е преживяло много периоди на глад, така че ние хората сме напълно пригодени, от метаболична гледна точка да не се храним. Ако например прескочим едно ядене – нещо, което специалистите не съветват да правим, организмът ни ще компенсира пропуснатото, без да си даваме сметка и то още на следващото ядене. Обратното – ако гладуването продължи достатъчно дълго време, така че да стигнете до момент, в който да изразходвате само енергията от натрупаните мазнини, тогава чувството за глад намалява и няма да има наваксване на изгубеното вече тегло."

У нас гладуването се превръща в мода, по която се увличат, не само млади жени, но и мъже.

Поведението на гладуващите няма нищо общо с лечебното гладуване, популяризирано от известната българска гладолечителка Лидия Ковачева и нейните последователи. Системата на лечебното гладуване лекува всичко с изключение на глупостта. Увлечени по модната тенденция за гладуване, по-умерените гладуват периодично като използват дългите пости, два пъти в година – преди Коледа и преди Великден. Периодът на постите е идеалната възможност за мъжете, които не искат да си признаят, че гладуват, за да се вталяват. Така тяхната суетност се приемат като склонност да пречистят организма си, а това не прави впечатление на никого. Според Мартин, който прилага тази стратегия, увличането по гладуването у нас е в резултат на разпространението на заниманията с йога. Близо 90 на сто от младите момичета постоянно се подлагат на строги диети, споделя наблюденията си Ина Георгиева, управител на фитнес. Най-вманячени по гладуването са младите момичета на възраст между 15 и 30 години. При повечето от тях гладуването е средство за постигане на манекенски стандарти 90-60-90 см. От Н-образно по природа телосложение стремежът е да се “източат” в осморка или при крушовидно телосложение се опитват да изравнят обема на гърдите и бедрата. Към групата на гладуващите се причисляват и много млади майки, които след раждането на детето си забелязват, че не изглеждат както преди и започват гладуват без правила. Подобно произволно гладуване предизвиква ефекта на “йо-йо”, посочва Ина Георгиева. След неконтролирана диета организмът започва да се запасява. Резултатът е отрицателен. Килограмите и обемите не намаляват, напротив, растат. Преминала през какви ли не драстични режими на гладуване младата майка Милена Гаджанова най-накрая е намерила решение. Нейното открие за ефектна диета я прави една от многобройните български привърженици на американския диетолог Дюкан. Той предлага рецепта за отслабване завинаги. Неговата диета твърдят почитателите му, се състои от четири режима: ударен / ядат се чисти протеини/, смесен режим, преходен/ по-малко от всичко/ и режим на окончателната консолидация / един диетичен четвъртък до края на живота/.

Мануела Манлихерова, Любомир Бояджиев

Няма коментари: