четвъртък, 8 октомври 2009 г.

РЕПОРТАЖ: Студентите в затруднено финансово положение във Франция се отказват от следването

rfi.bg >> РЕПОРТАЖ: Студентите в затруднено финансово положение във Франция се отказват от следването

Всяка година 80 хиляди студенти не успяват да завършат висшето си образование. Причината за част от тях е липсата на достатъчно финансови средства. На помощ именно на тези студенти идва неправителствената организация “Secours populaire”, която отвори врати в студентския кампус на Университета за наука и технологии в Лил.

Веднъж в седмицата организацията приема студентите в затруднено финансово положение. Университетът в Лил е предоставил помещение, в което дейността вече тече усилено.
Сандрин Русо отговаря за студентската дейност в университета:

Тенденцията е студентите в затруднено финансово положение да прекратяват следването си. Затова ни дойде идеята да им помогнем, за да не прекратяват образованието си и да получат диплома.

НПО “Secours populaire” помага на студентите в търсенето на жилище и понякога и с купони за храна. Срещу това студентите се задължават да вършат дребни услуги. 300 студенти се възползват от финансовата помощ, споделя Емили Лафгал от “Secours Populaire”:

При нас идват студенти с различни проблеми, или с жилището или с храната. Често има такива, които се хранят само веднъж на ден, няма къде да се подслонят и не получават стипендия. Необходими са няколко месеца, за да задвижим административните процедури и през това време тези студенти изпадат в катастрофално положение.

Трудностите около намирането на жилище не са преувеличени. 150 хиляди са местата в студентските общежития, а 2,2 милиона са желаещите за тях. Разбира се, от тях близо 14% живеят с родителите си. Ренан Вурш е на мнение, че профилът на студентите много се е променил през последните години:

От началото на 90 години до наши дни сме свидетели на тази тенденция и тя ще продължи. Забелязваме, че се удължава времето, което студентите посвещават на учене. От което следва, че те са мобилни и имат нужда от самостоятелност. А в сегашната ситуация на стагнация на жилищния пазар задоволяването на техните потребности е станало още по-трудно.

Въпреки че някои студенти наистина се намират в затруднено финансово положение, това не за отнася за всички. Данни от проучване на студентския живот показват, че между 1,5-2% от студентите изпитват сериозни финансови трудности, а 20% от тях разполагат със собствени източници на доходи, тъй като съчетават работа и учене, като това често е за сметка на успеха в следването

Няма коментари: