сряда, 26 ноември 2008 г.

Идва ред на късите и евтини почивки

News.dir.bg >> Идва ред на късите и евтини почивки
26 ноември 2008 /

На световния туристически пазар няма паника, заяви председателят на Държавната агенция по туризъм Анелия Крушкова.


Крушкова каза това след първото заседание на Държавно-обществената комисия по въпросите на туризма, предаде БТА. По думите й всяка страна, според своите възможности, ще вложи допълнително средства за реклама, за да могат да бъдат атакувани конкретни пазари. Приоритетно страните се обръщат към своите съседи, към вътрешните си пазари, към възможността да бъдат представени по-къси дестинации, по-кратки и по-евтини почивки.

Това са световните тенденции, заяви Крушкова. Според нея е малко вероятно да има голям ръст на далечните дестинации, на скъпите туристически услуги и на масовите пътувания. Двата сегмента, които ще запазят ръст през следващата година, са суперлуксозните пътувания и евтиният туризъм, прогнозира Крушкова. Според нея България трябва да се насочи към тези пазари, които показаха ръст през годината - съседните страни, централноевропейските и скандинавските страни. В нашия обсег на интерес остават Германия и Великобритания, както и Русия, категорична е Крушкова.
На днешната среща е била обсъдена програмата за национална туристическа реклама за 2009 година. Има разработена рекламна програма за 35 милиона лева, каза вицепремиерът Ивайло Калфин. По думите му ще се търсят възможности за съчетаване с други програми, като например годината на България в Русия през 2009 година. На срещата са обсъдени още плановете за развитие на летище Пловдив и възможностите за разширяване на дейността му, както и визите за руски граждани. Стефан Шарлопов, представител на туристическия бизнес, предложи "надграждане на съществуващия национален туристически продукт с неща, които ги имаме, но не са разработени - като балнео-, спа и уелнес туризъм". В България имаме много минерални извори, история, етнография, културно-историческо наследство, вино, религия, смята Шарлопов.

Няма коментари: