петък, 28 ноември 2008 г.

Златните правила на масата за хранене според авторка-италианска аристократка

prontosofia >> Продиктуваха златните правила на масата за хранене

С голям успех в Италия се продава книгата на аристократката Барбара Ронки дела Рока за елегантността и стила във всекидневието. В книгата на издателството Sperling & Kupfer Дела Рока диктува и някои от златните правила за държанието на масата.

-На масата никога не се пожелава „Добър апетит!“. Ако някой все пак го стори, престорете се, че не сте чули или леко се усмихнете

-Започва се да се яде, само след като стопанката на дома седне до масата

-Никога не се оставя мобилният телефон до чинията; той не е прибор

-Никога чашите не се пълнят до ръба. Ако някой до вас иска да ви налее още вино, а вие не желаете, се казва „Не, благодаря“. Никога не се покрива с ръка чашата

-Никога не се духа ястието в чинията, за да изстине

-Нормалният нож не се ползва никога за рязане на риба, омлет или торта

-Никога не се казва „Cin cin" по време на тост

-Никога не се плюят в чинията костилките, костите или люспите. Те просто се събират с ръка и се поставят в чинията. Костиците от дивеча или семките от динята се почистват предварително

-В края на яденето приборите се поставят в чинията вертикално (като стрелките на 6 часа в часовника). Салфетката се оставя, без да се сгъва, вляво от чинията

-Чиниите се сервират отляво, а мръсните съдове се отместват вдясно

-Не се правете, че разбирате от вина, ако сте посетили само един тричасов курс за сомелиери

-Никога не ползвайте на масата клечки за зъби. Абсолютно забранено е и ползването на клечки за зъби, прикривайки устата с ръка - това е направо дивашки навик

-Не облизвайте останалото в чинията. Ако ядете в неформален кръг и ако наистина искате да оближете остатъка, то топете хляба с ръка и никога - с вилицата.

Няма коментари: