петък, 28 ноември 2008 г.

Фолклорните елементи в облеклото

netinfo >> Фолклорните елементи в облеклото

Златно правило при тях е да бъдат детайл, а не да превземат целия тоалет. Важен е балансът между модерност и традиция

Модата, както казват, е предложение, а не задължение.

Собственият стил е нещо, което все повече се цени и което ни отличава едни от други във време, когато разнообразието в магазините всъщност е поукрасено еднообразие. А собственият стил означава не само специфично комбиниране на дрехите и цветовете, а и вмъкване на нови, уникални идеи.

Елементите от националната носия са добър пример в тази насока. Те внасят друг тон в тоалета, променят излъчването на самите дрехи, измъкват ни от униформите с етикет "Made in China" и "Mad in E.U.".

Освен това адаптирането на елементи, свързани с националния фолклор, ни прави по-интересни и любопитни за околните, без те задължително да са чужденци.

Златно правило при фолклорните елементи е да бъдат детайл, а не да превземат целия тоалет. Важно е да се намери балансът между модерност и традиция.

Кенарена риза с фина шевица по деколтето не би развалила стилния вид на дамския костюм. Елементи от носията по ръкавите на палтото или по полата са не по-малко интересни, съвременни интерпретации на традиционните бижута биха допълнили по неповторим начин цялостното излъчване.

Същото важи и за аксесоарите. Правим го с индийски, арабски, индиански и всевъзможни други дрънкулки или дрехи, защо да не опитаме и с български.

Всяко място, свързано с историята и традициите на България, предлага чанти, торби, колани, бижута с фолклорни елементи. При по внимателен подбор измежду тях могат да се открият сполучливи находки, които спокойно да използвате в ежедневието.

От семейната съкровищница (бабиния гардероб) също могат да изскочат позабравени, но пък съвсем актуални дрешки или дреболии, които също да влязат в употреба.

Разровете се и подходете творчески.

Биляна Константинова

Няма коментари: