четвъртък, 14 май 2009 г.

Спортът и заболяванията

rfi.bg >> Спортът и заболяванията

Във Франция са се спрели на интересен и оригинален начин за борба с рака. Идеята да се използва каратето срещу коварната болест е лансирана пред девет години от асоциацията CAMI, което е съкращение от от карате, бойни изкуства и информация. Целта на асоциацията е да се помогне на хората страдащи от рак. В основата стоят онкологът Тиери Буйе и бивият спортист Жан-Марк Декот, които работят заедно в паржкия квартал Ньои сюр Сен: “ Не казваме, че каратето е най-добрата физическа активност. Известно е само, че то задейства цял един процес, който оказва благотворно влияние върху работа на четирите крайници, върху координацията, върху запаметяването. Знаем, че химиотерапията създава проблеми, които могат да са доста тежки.” А каратето предлага упражнения, които могат да помогнат за преодоляването на тези проблеми. “Живея втора младост... Няма повече стрес, няма нищо такова... Съзнанието ми е чудесно”, споделя 50-годишен мъж, претърпял химиотерапия.

Ето какво споделя 48-годишната Брижит: “Дойдох на каратето след лечението и това много ми помогна. След като си преминал през толкова много лечения, малко губиш представа за тялото си, а каратето помага да възвърнеш представата за тялото си.”

Ето какво споделя и Жан-Марк Декот: “През последните години бяха публикувани много научни изследвания, които показват, че за да има положителен ефект върху метаболизма е нужна физическа активност с известа доза натоварване... Ние обаче не се намесваме в лечение на патологията. Каратето само по себе си не лекува рака. Ние се намесваме в подобряването качеството на живота, в намаляването на умората.” Известно е, че с помощта на физическата активност могат да бъдат ограничени вторичните ефекти, може да се създадат условия за по-добри резултати от лечението. Физическата активност ограничава вероятността от разсейване на раковите клетки с до 25 %, особено при заболяване на кръвта. Физическата активност увеличава шансовете на болните да оцелеят.

Всички, които се движат по-интензивно и спортуват могат да си спестят ходенето при лекаря. За съжаление у нас още няма болници, които да са специализирани в областта на спорта за болни. Много ефикасен е аква-джогингът. Групи от хора с различни заболявания на опорно-двигателния апарат могат да бъдат видяни да тренират аква-джогинг в някои от рехабилитационните центрове. При тренировките се щадят ставите и ставните връзки, както и гръбначния стълб, защото водата заменя силата на гравитацията със съпротивление. Затова някои от модерните български лекари препоръчват акваеробика за онези свои пациенти, които имат артрит, болки в кръста и са прекарали сърдечен удар. Тренировките са много предпочитани от чужденците, които пристигат със свой собствен треньор.

При деца, болни от детска церебрална парализа, аутизъм и други психофизични заболявания, ездата е един от методите, чрез които тяхното състояние може да се подобри. Заедно с процедури по кинезитерапия и психолог, лечебната езда става все по-популярна у нас. От 1993 година насам на Националната конна база "Хан Аспарух" двама специалисти, треньорът Камен Генчев и кинезитерапевтът Незабравка Генчева провеждат първите организирани занимания по лечебна езда в България с деца с церебрална парализа. Терапията не гарантира стопроцентово възстановяване на малчуганите, но те значително подобряват своите двигателни и психически умения. Деца, които страдат от парализа в тежко състояние, и могат само да преглъщат след няколко занимания с езда, започват да движат краката и ръцете си. При децата с аутизъм се наблюдава повишена общителност, казват специалистите, които занимават с хипотерапия.

Има теория, че хора, които тренират често, по принцип се възстановяват по-добре като продължат де тренират леко докато са болни, отколкото като лежат, обяснява фитнес инструкторката Инес Георгиева. Една кардиотренировка на настинал човек в съчетание с поемане на повече вода може да помогне да се изхвърлят отделените от организма вредни вещества, както и тази част от приетите медикаменти, която иначе се застоява в черния дроб. Изпотяването пък може да помогне да се свали малко нежеланата температура.

Любомир Бояджиев Мануела Манлихерова

Няма коментари: