четвъртък, 14 май 2009 г.

Коментар: Аман от PR и антиPR >> Красимир Аврамов не уцелил нито един верен тон

mediapool.bg >> Красимир Аврамов не уцелил нито един верен тон ("Франкфуртер Алгемайне Цайтунг")

Разбира се, че не е вярно. Началото на изпълнението беше добре, ако се абстрахираме от визията, но после се поддаде на напрежението и психологическия натиск. Освен това и на първата репетиция, която гледах по Интернет, беше оставил изненадващо добро впечатление, както можах да видя от коментарите. Но тогава не бяха с тези безвкусни костюми, макар че танцьорите с кокили си бяха там. После нещата пак му тръгнаха надолу.

Досега бяхме жертва на PR про-"Илюжън" от страна на самия изпълнител. Сега ни атакуват с поредната порция антибългаризъм. Има ли истина на този свят, която да може да бъде разбрана по обективен начин?

Иначе всяка песен има добри и недобри страни и зависи как се погледне. По време на представянето Красимир Аврамов вече беше в позицията на аутсайдер сред останалите ангажирани в събитието, включително участниците. Така че едва ли можехме да очакваме много повече.

Още повече като се вземе предвид отрицателния имидж на България, който се поддържа отвън и на чиито внушения се поддаваме и пригласяме и самите ние, българите. Англичаните рядко казват "не" и търсят всячески начини да уталожат вътрешните противоречия - като се почне от началото на колонизацията от империята, когато вътрените врагове са били изпращани с мисия навън и войнственият им и индивидуалистичен темперамент е служел на кралицата и държавата. Англичаните в държавата си са много консервативни, макар да подкрепят (демократични) революции и преврати навън. Дали на нас тази нагласа да се противопоставяме остро помежду си и да обругаваме държавата си не ни е останала от турското робство, когато държавата е била чужда? Това в добавка към факта, че сме малка държава в географска точка, където се пресичат много големи интереси.

Дори Елица и Стунджи преди две години не успяха да спечелят първото място поради психологическия натиск, свързан с българската им национална принадлежност и имидж и произтичащите от това комплекси, които българите обикновено имаме навън. Елица и Стунджи бяха с най-добрата и оригинална песен и проправиха пътя за по-автентичната етномузика в Евровизия, която наблюдаваме сега от Португалия и Молдова например. Пробемът беше, че трябваше да я изпълнят по-уверено, с повече самочувствие и по-малко нерви.

Наистина все някой отвън ни пречи на българите - явно в България има нещо, което Големите искат за себе си или пък сме на пътя към него, и затова ни мачкат, за могат да си го вземат по-лесно и по-евтино.

Аз се надявах, че десетте години извън България може и да се окажат плюс за по-доброто представяне на тазгодишния представител на България, дори да не се класира за финал: това, че е живял в мултикултурна среда вероятно и че е човек, свикнал да си проправя път с борба и да постига успех благодарение на собствените си сили. Виждаше се, че е научил полезни за днешно време неща от живота си зад океана, като например да си прави PR и да привлича полезни хора, както и да преодолява отричане и други пречки. Макар да се виждаше, че въпреки "организирането на гласуването" е по-скоро интуитивен тип (артист) и не е чак толкова силен в мениджмънта и детайлите.

И при по-добри други обстоятелства с тази проява на лош вкус и стил, каквато видяхме в сценографията и тоалетите, Красимир Аврамов нямаше шанс да спечели симпатии. Но може би все пак, ако бе успял да не се поддаде на тази "антиБГ" прокоба можеше да направи промяна в стайлинга, както направиха други изпълнители (за кокилите не знам - може би ги смята за талисмани). От негови интервюта останах с впечатление, че той разбира, че тоалетите не се харесаха. Аз мисля, че още след първата репетиция със сценични облекла отношението към него от колебание и чудене как да го приемат уверено се измести към отрицателно...

Но някой ден отново ще представим на "Евровизия" топ песен като "Вода", превъзхождаща всички останали, и ще имаме среда с по-малко антибългаризъм, така че нашите представители ще я изпълнят уверено, ще бъдат оценени по достойнство и ще бъдат на върха.


2 коментара:

Yoradna каза...

Между другото, има нещо нездраво в конкурса, организиран от БНТ и по-специално в неговата атмосфера, струва ми се. Наистина състоянието на българския музикален пазар може да не е цветущо в момента, така че няма как да се очакват и зашеметяващи международни успехи. Но все пак може да се погрижат за това да създадат благоприятна среда за певците, които се явяват на този конкурс, така че да не се натоварват и напрягат допълнително, а да могат да се почувстват уважавани, ценени, по-уверени и да се концентрират върху изпълненията си.

Обща слабост на всички наши евровизионни изпълнители, които съм гледала досега е, че изглеждат сковани и много затормозени психически. На международната сцена няма да могат да наваксат това, което не съществува у дома - там е конкуренция и всеки иска да успее, а освен това не трябва да се забравя и антибългаризмът. Така че вероятно е нужно специално усилие за психологическата атмосфера и подготовка у нас.

Yoradna каза...

Може би е нужно да се разбере откъде идва тази нервозност, да се питат самите изпълнители - с други думи да се разбере откъде точно идва проблемът.