неделя, 21 юни 2009 г.

Първия електромобил изцяло българско производство в Стара Загора

rfi.bg >> Първия електромобил изцяло българско производство в Стара Загора

Първият електромобил изцяло българско производство е вече готов –това пък научаваме от страниците на «Труд» с днешна дата. До няколко месеца ще се появи на пазара. Цената му е само 10 000 лева, съобщи създателят на екологичното чудо на 4 колела - старозагорецът Цветомил Белчев. Първият модел от марка “XCAR” е едноместен и носи името “Шерп”. Цената на горивото по изчисление на създателя му е 1 стотинка на километър.

Според Белчев то е особено подходящо за пощи, фирми, занимаващи се с разнасяне на стоки и доставки, и дори за общинска полиция.

Над него са работили в продължение на девет месеца петима души в автомобилния комплекс на Белчев в Стара Загора. Там можело да се произвеждат до 10 коли месечно, стига да има поръчки.

Предстояло единствено лицензирането. То обаче можело и да се забави, защото в Министерство на транспорта регистрирането на нов модел кола било все още непозната процедура. Вече се подготвяли обаче документите за сертифициране по европейските стандарти.

Днес малкият “Шерп” ще бъде показан пред старозагорци. Създателите му ще посадят символично дръвче в Градската градина, като обещаха да правят това при всеки продаден автомобил.

Предстои родната електрическа кола да бъде показана в София и по Черноморието. “През следващата година предвиждаме екообиколка из Европа, с която ще демонстрираме надеждността на нашия продукт”, заяви Белчев.

Няма коментари: