четвъртък, 16 април 2009 г.

Radio France Internationale Sofia 103.6

rfi.bg >> Вегетарианците



В Италия броят на вегетарианците, който наброяваше 6 млн. души, се е удвоил само за последните пет години. Така поне гласят данните от проучване, публикувано от в. "Ла Република". В същото време обаче италианската кухня изобилства от изкушения, пред които са изправени неядящите месо: пармска шунка, прочутите пикантни колбаси от Медзоджорно, агнешко от Сардиния. За да се задоволи растящото търсене на вегетарианска кухня с бързи темпове, нараства и броят на специализираните ресторанти - в момента те са над 300. Основна причина за отказа от месото и месните продукти е серията от санитарни кризи през последните години. Трябва да се подчертае, че отвъд границата, която разделя вегетарианците от месоядните, италианците са традиционно свързани с кулинарната култура на свежи и качествени продукти, които са издигнати в култ. Това важи за зехтина, пармиджаното, доматите, безбройните зеленчуци. Няма истинска италианска кухня без пресни продукти, откъдето идва растящият интерес към всичко с представката "био" в името си, а също и опасенията по отношение на месото. По-голямата част от посетителите на специализираните ресторанти обаче не са строги вегетарианци, а по-скоро хора, които ядат месо, но предпочитат да избегнат риска. Тук съвсем не става дума за някакви тежки лишения, тъй като италианската кухня предлага огромно изобилие от ястия, адаптирани към вегетарианството: паста е фаджоли, паста е патате, ризото - това са само част от регионалните безмесни специалитети. Според проучването на в. "Ла Република" 70% от вегетарианците в Италия са жени. Зад този факт обаче се крие единствено желанието им за по-здравословен живот, а не толкова желание за тънка талия.

Трудно е да си представим как се чувства един вегетарианец в Турция, родината на кебапите. Но само в Истанбул има три ресторанта с кухня, посветена на зеленчуците. Те обаче отказват да им се приписва наименованието "вегетариански" и предлагат по няколко ястия с риба и пилешко месо.В един от трите ресторанти с името "Джинджифил" ни най-малко не искат да отхвърлят месото, но предпочитат да отдадат дължимото на растителното богатство, на подправките и сезонните зеленчуци. Тенденцията към приближаване до западната цивилизация кара все повече турци да обръщат внимание на здравословното хранене.

У нас мотивите да стане един човек вегетарианец са много различни - религиозни, морални, здравословни. Много известни българи изцяло са преминали на безмесна диета. Както навсякъде по света и у нас вегетарианците се разделят по критерия на присъстващите животински храни в ежедневното им меню. Има "лъжливи" вегетарианци, които консумират риба и пилешко месо. "Полувегегарианците" залагат на яйцата и млечните произведения. "Същинските" вегетарианци са тези, които изключват всякакви животински продукти от храната си. Те стигат до крайност и консумират само растителни храни, неподложени на термична обработка. Оказва се, че в България не е лесно да си пълен вегетарианец. Производството на храни, носещи марката "екологично чист", е едва в началото. Един заклет вегетарианец много трудно може да открие, например, соеви продукти като се започне от соевото мляко и се стигне до соевото сирене. В същото време това е много важно, защото соята е основен заместител на месото, което снабдява организма с аминокиселини. Неслучайно наричат соевото сирене – зелената крава. Българският пазар е твърде беден на предлагане на такива храни, а цените им са доста по-високи от обикновените. Литър соево мляко например струва 4,70 лв. Всички храни, от които се нуждае един пълен вегетарианец, се доближават до клас "лукс". За да се храни добре човек, който е на безмесен режим, трябва и да печели добре. Освен това соевите продукти не са особено вкусни и се налага да бъдат добре овкусявани, за да са приятни за консумиране. Малко са и вегетарианските ресторанти, а в традиционните вегетарианските предложения се изчерпват със салати и някои безмесни предястия. Не са много и специализираните магазини. Наред с всичко това, минусите от вегетарианството са повече, отколкото плюсовете, твърдят от Дружеството по хранене и диетика. Оттам препоръчват умерено вегетарианство и повече консумация на риба, мляко.

Любомир Бояджиев Мануела Манлихерова


Няма коментари: