четвъртък, 30 юли 2009 г.

Екологичните къщи

rfi.bg >> Екологичните къщи

Оказва се, че не е лесно да се строят екологични къщи от дърво във Франция. Едва 5% е съотношението на тези постройки на френска територия, докато в Германия този процент е 30, а в скандинавските страни дори 60%! Двойката френски пенсионери Жан и Катрин решават да си построят екологична дървена къща в Нормандия, но установяват, че предлагането е незначително и решават да си внесат сглобяема къща от Канада: “Къщата пристигна в контейнери и отначало изглеждаше като купчина дърво. После чакахме три седмици, за да дойдат монтажници, които да я сглобят. От края на юли те сглобяват първата част на покрива и се надявам до довечера да преместим скелето и да преминат към сглобяването на втората част. “

Двамата канадски дърводелци ще сглобяват общо 23 тона дърво в продължение на три месеца. Предимството на този тип екокъщи е, че всичко е изработено изцяло от дърво без да е използван никакъв химически продукт. Нещо повече, в къщата на Жан и Катрин се използва и дъждовната вода, която се филтрира на два пъти и се събира в специален резервоар, откъдето с помощта на помпи се включва във водопроводната система. Резервоарът е направен от специален бетон, който позволява водата да бъде консумирана. Този бетон обаче е внесен от Белгия, тъй като във Франция не се предлага. Френски са слънчевите панели, с които се отоплява водата. Системата за използване на геотермалната енергия за отопление на къщата е също канадска. Жан и Катрин споделят, че им отнело два месеца, за да намерят специалисти по отопление с геотермална енергия. Всичките трудности около построяването на екокъщата са накарали Жан да отложи пенсионирането и създаде своя фирма и заедно с двамата канадски дърводелци да внасят сглобяеми постройки от Канада. Екокъща от 170 кв.м. струва 150 000 евро.

Компания изграждаща жилищни блокове в Холандия се е заела да строи прототип на къща-кораб, която сама произвежда необходимата й енергия и рециклира използваните води. Идеята е на инженер, който решил по този начин да отбележи 100 годишнината от създаването на компанията си. Резултатът прилича доста на многото къщи-кораби, закотвени в Амстердам: вътрешно пространство от 120 кв.м. и целия съвременен комфорт. Единствената разлика, че прототипът не е свързан нито с водопреносната, нито с електрическата или газопреносна мрежа. Слънчеви панели на покрива осигуряват необходимата енергия, а за да се затопля през зимата къщата-кораб използва топлината на използваните води, които циркулират под пода. За тоалетната се използва дъждовна вода, като два 500-литрови резервоара събират дъжда и водата, която циркулира в затворен кръг на кораба. Две септични системи пречистват отпадните води – едната от кухнята и банята, а другата от тоалетната. Двете води се пречистват след това заедно и напояват градина от бамбук и тръстика. Корените на тези растения служат за филтри, а останалото свършват бактериите. Екокъщата-кораб не изхвърля никога отпадни води и пред нея се очертава бляскаво бъдеще. Ако започне серийно производство цената й ще бъде под 200 000 евро, колкото струва и двустаен апартамент в Амстердам.

В няколко поредни издания на строителното изложение “Стройко 2000” вниманието на посетителите е привличано от дървените къщи. Реално у нас дървените къщи се строят от близо 30 години. Високите режийни разходи, както и промяната в философията на все повече хора за начина на живот, са причина за нарастващата популярност на къщите с дървена конструкция. У нас къщите са познати като финландски, канадски, американски. За направата на представените на "Стройко 2000" къщи е използван широколистен дървен материал. Изпълнението на дървената постройка е до ключ, включително обзавеждането. Отоплителните системи с термопомпи са шведски. Технологията позволява да се спестят до 80 процента от разходите за отопление. Днес къщата мечта трябва да пести. Засега всичко се доставя от Швеция, но в скоро време ще започне българско производство по лиценз. До голяма степен дървените конструкции са екологични за разлика от стоманенобетонните и тухлените. Много хора споделят, че за тях е важно усещането как се живее в такава къща за разлика от множеството бетонни кутии. Това е в основата на мотивацията им да си построят дървена къща. Повечето архитектурни групи обаче отказват проект на дървени къщи и затова, ако човек е решил да си построи дървена къща сам, най-трудното е да намери проектант. Единствената фирма, която предлага тази услуга е “Плиска 98” от Нови пазар. Дълговечността на дървената къща е 50 години, а при добра експлоатация - до 100 години. По отношение на сигурността “зеленият дом” е пожароустойчив, земетръсоустойчив и устойчив на наводнение. Цената на построяването на дървена къща у нас се снижава от ниската цена на труда, която намалява крайната. Средната цена варира от 900 до 1150 лева на км. метър. Финансирането е проблем, защото банките трудно отпускат кредити за подобно строителство. Сглобяеми къщи от дърво на фирма БГ хаус се изнасят за Франция и за Кипър. Дървената къща предоставя здравословна жизнена среда и е в хармония с околната среда. Образно казано дървената къща е като жива. Тя представлява дишаща конструкция. Средата в един дървен дом се регулира напълно естествено.
При влажен климат, дървесината поглъща влага от околния въздух и съхранява до 5 литра вода на мІ. При периоди на сух климат дървесината отделя погълнатата влага в стаите, примесена с типичния аромат на борово етерично масло. Този природен феномен осигурява почти постоянна влажност на въздуха в къщата. Затова дървената къща е добра инвестиция в поддържане на здравето.

Любомир Бояджиев Мануела Манлихерова

Няма коментари: